Rīga 3°C, apmācies, bez nokrišņiem, ZR vējš 2m/s
Otrdiena, 2024. gada 19. marts 13:08
Vārda dienas: Jāzeps
Jau kopš viduslaikiem rudeni Valmierā sagaida īpaši. Rotaļas un danči, līdz vaigi ir pīlādžogu košumā. Ogas, dārzeņi, tējas – visiedarbīgākie bezrecepšu vitamīni – pašas dabas brūvējumā. Gardumi, kas sola pilnu muti veselības un vēl pāri paliek, ko ieslēpt burciņā. Simjūda gadatirgus aicina 12. oktobrī.
Tas norisināsies no plkst. 9 līdz 16 Valmieras Rātslaukumā, pils pagalmā, kā arī pa Lāčplēša ielu līdz Raiņa ielai. Aicinot piebērt pilnu klēpi ar rudeni, tirgus būs īstais brīdis, lai iegādātos siltas zeķes, cepures, šalles, cimdus. Saulainas cidonijas, brangas sīpolu virtenes, smaržīgi tomāti, lauku kūpinājumi, siers un kraukšķīga maizīte – katrs atradīs īstāko gardumu. Netrūks saldumu un našķu, krāšņu piparkūku, riekstu, sukāžu. Tirgus piedāvājumā būs pēc tradicionālām receptēm gatavots alus un mājas vīni. Arī amatnieki būs parūpējušies par bagātīgu vedumu. Valmierā sabrauks kokamatnieki, pinēji, keramiķi, šuvēji, audēji, adītāji, tamborētāji, filcētāji un citi meistari no visas Latvijas. Jau vairākus gadus tirgū var iegādāties arī Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas amatnieku darinājumus. Labos laikapstākļos mazos un lielos iepriecinās “Mežiņu” saimniecības truši.
To, kā garšvielu un garšaugu lietošana laika gaitā ir mainījusi ēdiena gatavošanas paradumus, 12. oktobrī Valmieras pils pievārtē aicinās uzzināt Valmiermuižas Kultūras biedrība un gardēžu ceļa “Livonijas garša” viesmīlības pieturvietu saimnieki – tirgotāji no Vidzemes, Kurzemes un pat Igaunijas –, kas atdzīvinās kādreizējo viduslaiku tirgus godību. Galdi būs pilni arī ar viduslaiku Livonijā nopērkamiem labumiem – zivīm, kūpinājumiem un žāvējumiem, maizi, govs un kazas sieru, medu, kaņepēm, dārzu un mežu veltēm. Būs dažādas ogas, ķiploki, brūvējumi – vīni un kreptīgi uzlējumi. Bagātīgo piedāvājumu papildinās arī jaunmodīgas ēdamlietas, kuras viduslaiku valmierietim liktu brīnīties, – makaroni, nūdeles, zaļais siers, dārzeņu čipsi, tomāti, bioloģiskās želejas konfektes un citi mūsdienīgu garšu meistarstiķi. Viduslaikos pazina arī uz vietas audzētas vai ievestas garšvielas: piļu, muižu un pilsētnieku ķēķos zināja un lietoja piparus, ingveru, pētersīļus, mārrutkus, sīpolus, ķiplokus, safrānu, kanēli un daudz ko citu. Lai zināšanas par garšaugiem un garšvielām aizceļotu tautās, pie “Livonijas garšas” tirgotājiem ikviens varēs atrast recepšu krājumus līdzņemšanai, tai skaitā no grāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” (1795).
Simjūda tirgus jau izsenis ir viens no krāsainākajiem un skaļākajiem rudens līdzjutējiem. Abu satikšanos vienmēr pavada jautras izdarības, lustēšanās, dziesmas un rotaļas. Tas neizpaliks arī šogad. Turklāt būs arī radošās darbnīcas, kas aicinās redzēt, uzzināt un iemācīties.
Laikraksta redakcija atrodas Mazā Pils ielā 1, Rīga LV-1050
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 01.01.2018 līdz 20.08.2021