Otrdiena, 2021. gada 20. aprīlis 00:10
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Vaives pagasta zemnieku saimniecībā “Kalna Paltes” decembra pirmssvētku dienas paiet sprigana rokenrola ritmā.
Vaives pagasta zemnieku saimniecībā “Kalna Paltes” decembra pirmssvētku dienas paiet sprigana rokenrola ritmā. Produkcijas gatavošana, fasēšana, piegādes klientiem... Piedāvājums daudzveidīgs: pašu cepta maize, garšaugi, pesto, pikantās mērcītes, zemeņu ievārījums, maltītes. Un pieprasījums aizvien aug. Klienti ir Cēsīs, Rīgā, Valmierā, citviet Vidzemē.
Šis ir pirmais gads, kad Jolanta un Uģis Sausiņi ir pilnas slodzes lauksaimnieki. “Man, lai labi justos, nepieciešamas trīs lietas – pļava, mežs un ūdens. Jolantai līdzīgi, tāpēc doma, ka vienreiz jābeidz braukāt uz darbu citur un jāatrod veids kā iztikt savas zemes, mums bija jau sen. Platība “Kalna Paltēm” nav liela, 10 hektāri, zeme smaga, mālaina. Tātad vienīgā iespēja – pašu audzēto pašiem arī pārstrādāt,” mazā biznesa loģiku skaidro Uģis.
Galvenais ražošanas objekts saimniecībā ir Uģa paša būvēta iespaidīga izmēra siltumnīca, kur audzē garšaugus, stādus, taču lielāko platību tajā aizņem... pipari. Nākamā gada pavasarī “Kalna Paltēs” zaļošot pat 70 piparu šķirnes! “Viss rodas no garšu kaprīzēm,” lielo daudzveidību raksturo Jolanta: “Labi pagatavots ēdiens – tas ir pamats. Bet interesantas piedevas – tā ir lieliska iespēja improvizēt ar garšu niansēm, izjūtām. Redzot, cik pieticīgs ir tiešām piparotu mērcīšu piedāvājums, sākām audzēt un gatavot piedevas paši. Mums ir ļoti asas, asas bet ir arī maigākas, viegli saldenas mērcītes ar apetīti rosinošu aromātu.”
“Kalna Paltes” produkcija ir ne vien garšīga, smaržīga, bet arī ļoti gaumīgi noformēta. Uzreiz manāms, ka Jolantai ir nopietna pieredze mārketingā. Šogad saimniecība startēja konkursa “Dari Cēsīm” un saņēma grantu etiķešu un burciņu pasūtījumam. “Dari Cēsīm” mums iedeva atspērienu pārejai, ja tā var teikt, profesionālā līmeni. Iepriekš gatavojām, devām paziņām, paziņu paziņām. Bet, lai izietu ar preci tirgū, visam jābūt nostrādātam maksimāli labi: gan saturam, gan formai,” stāsta Jolanta.
Saimniecībai šis bijis mēģinājumu un izvērtējuma gads. Tiem, kas sāk, laba iespēja ir zemnieku tirdziņi, jo tajos pircējam ir iespēja nogaršot un tūdaļ arī novērtēt, kas tīk un kas ne. Tagad tādu iespēju nav, toties drīz sāks darboties saimniecības e-veikals. Ideju, kā dažādot piedāvājumu klāstu, Jolantai un Uģim netrūkst. Iecere acu priekam un arī biznesam ir nesen stādītais ķiršu dārzs. Ziedēšanas laikā tajā var rīkot krāsām un garšām piesātinātas svinības, vai noskaņu koncertus. Savukārt ogu laikā var gatavot kārtīgu ķiršu ievārījumu.
Tomēr galvenais virziens “Kalna Paltēs” tomēr būs pipari, jo, kā smaidot klāsta Uģis: “Tā ir pārsteidzoši mazprasīga kultūra. Neesam perfektie dārznieki, un gadās, ka steigā neizdarām visu, kā pienākas. Tomāti un gurķi sen būtu sākuši protestēt, bet pipari, iespējams, drusku apvainojas uz mums, bet turpina augt griezdamies!”.
Laikraksta redakcija atrodas Bērzaines iela 5, Cēsis, Cēsu novads, LV4101
Redakcijas e-pasta adrese: iac@dome.cesis.lv
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 22.05.2013