Rīga 11°C, skaidrs, bez nokrišņiem, D vējš 4m/s
Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis 13:08
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Nieres ir orgāns, par kuru vesels cilvēks lielākoties atceras vien brīžos, kad apmeklē ģimenes ārstu. Ņemot vērā, ka tās daudz pretī nerunā, nieres šķietami dzīvo pašas savu dzīvi, taču, līdzīgi kā daudzi citi orgāni, tās patiesībā ir absolūts mūsu dzīvesveida spogulis. Ja nieru funkcionēšanas vilciens noskrien no sliedēm, problēmu rodas vairāk nekā saprašanas, tāpēc svarīgi līdz šādam brīdim nenodzīvoties. Un te talkā var nākt pārtikas produkti, kas svarīgo orgānu nevajadzīgi nepārslogos. Kas attiecas uz nieru slimībām, tās "vienā maisā" nevar likt. Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore un dietoloģe Laila Meija skaidro, ka biežākās ir pielonefrīts jeb nieru bļodiņas iekaisums, nierakmeņi (biežākie ir divu veidu – oksalāti un urāti) un nieru hroniskās slimības (glomerulonefrīts), kas tiek uzskatītas par visnopietnākajām nieru slimībām, kuras lielākoties diagnosticē ar biopsiju. To rezultāts bieži vien ir nieru mazspēja, kad ir nepieciešama dialīze jeb nieru aizstājterapija vai transplantācija, informē dietoloģe Meija. "Nieru mazspējas gadījumos diēta ir ļoti specifiska – jāņem vērā uzņemtais kālija, fosfora daudzums, bet tas vispār nav attiecināms uz populāciju kopumā," tā Laila Meija. "Visbiežāk tās ir autoimūnās slimības, kurām tiešais cēlonis nav zināms. Tieši tāpēc nav arī iespējams skaidri pateikt, kā rīkoties, lai ar tām nekad nesaskartos." Kuri produkti nepārslogo nieres Dietoloģe Meija norāda, ka nieres būs pateicīgas par normālu, veselīgu uzturu, kurā iekļautas visas produktu grupas. Ansis Zauers turpina, skaidrojot, ka pats galvenais ar izvēlēto uzturu nieres nepārslogot, taču nevar nepieminēt ūdens nozīmi cilvēka organismā.
Portāla redakcija atrodas: Dēļu ielā 4-8, C ieeja, 3. stāvs, Rīga, LV-1004
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 06.04.2021 līdz 26.08.2023