Rīga 23°C, skaidrs, bez nokrišņiem, ZA vējš 3m/s
Trešdiena, 2024. gada 01. maijs 09:57
Vārda dienas: Ziedonis
Kurš gan var atteikties no kraukšķīga marinēta gurķīša, maigi sālītām sēnītēm vai karotītes aromātiska zemeņu ievārījuma? Droši vien – nedaudzi. Taču, izrādās, gardi mājās gatavoti konservējumi ne vienmēr ir veselīgi. Konservētos gurķos ir pārāk daudz sāls, salātos – etiķa, ievārījumos un kompotos – cukura. Vai tiešām vajag atteikties no šāda veida mājās gatavotiem gardumiem? Par konservējumu un ievārījumu labumiem un kaitējumu stāsta ārste dietoloģe Lolita Neimane. Vai no mājās gatavotiem konserviem un ievārījumiem ir vairāk labuma vai kaitējuma? Tajos ir cukurs, sāls, etiķis... Atkarīgs, kā tie gatavoti – receptes ir ļoti atšķirīgas. Es, piemēram, neatbalstu tādus ievārījumus, kur ir daudz cukura. Ievārījumi, kādus gatavoja mūsu mammas un vecmāmiņas – puse uz pusi cukurs un ogas – tā vienkārši ir kaloriju "bumba"! Tagad ir iespējas izmantot speciālu ievārījuma cukuru, to jāliek klāt pavisam nedaudz. Ja šo gardumu gatavo pēc vecās receptes, ar lielu cukura daudzumu, jārēķinās: ņemot vērā cukura diennakts normu – 25 gramus, var atļauties ēst tikai pāris tējkarošu ievārījuma dienā. Labs arī ir vakuuma aparāts, kurš saglabā produktu praktiski sākotnējā veidā. Turklāt pēc apstrādes ar vakuumu, produkti aizņem mazāk vietas un var saglabāt daudz, aizpildot kaut visu saldētavu. Kas attiecas uz sālījumiem, tad tur parasti attiecība ir – divas ēdamkarotes sāls uz vienu litru ūdens. Etiķi labāk vispār nepievienot – lai gurķi ir vienkārši skābēti. Ja to ēd nevis kā pamatēdienu, bet pievieno soļankā, rasoļņikā, salātos, jāpievērš uzmanība, vai ēdienā nav vēl citi sālīti produkti. Ir daudz recepšu ar sālījumiem. Un ir marinēti gurķi burciņās – nē, tie nav veselīgi.
Portāla redakcija atrodas: Dēļu ielā 4-8, C ieeja, 3. stāvs, Rīga, LV-1004
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 06.04.2021 līdz 26.08.2023