31. martā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards izdevis grozījumus 2020. gada 20. marta rīkojumā nr. 39 “Par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā” (šeit), papildinot to ar jaunām prasībām sabiedriskās ēdināšanas un mazumtirdzniecības uzņēmumiem.
Turpmāk sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā ir jāievēro šādas papildu higiēnas prasības:
• jānodrošina apmeklētājiem iespēja rokas nomazgāt ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā;
• nodrošināt galdiņa dezinfekciju pēc katra apmeklētāja;
• iespēju robežās kases zonā izvietot norobežotas caurspīdīgas aizsargbarjeras – sienas.
Turpmāk mazumtirdzniecības uzņēmumā jānodrošina apmeklētājiem roku dezinfekcija pirms un pēc iepirkšanās.
Piegādājot primāros pārtikas produktus normatīvajos aktos noteiktajā nelielā apjomā tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, attiecīgo apjomu var pārsniegt, ievērojot šajos normatīvajos aktos noteiktās higiēniskās un veterinārās prasības.
Zemkopības ministra 20. martā izdotajā rīkojumā nr. 39 noteikts, ka:
• pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina šo produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanās zonās vai iesaiņošana pēc pircēja lūguma;
• sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplekts, kā arī salvešu izsniegšana (piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt izvietoti kaudzēs, dakšiņas un naži nedrīkst būt izvietoti atklātā veidā kastēs).