Rīga 9°C, apmācies, iespējams lietus, A vējš 3m/s
Pirmdiena, 2024. gada 06. maijs 06:36
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
* Jelgavas pilsētas sejā jaunus vaibstus iezīmējis rekonstruētais Jāņa Čakstes bulvāris gar Driksas upi ar izbūvētu divu līmeņu promenādi un skatu laukumiem, kā arī Baltijas valstīs unikāls gājēju tilts, kam Jelgavas iedzīvotāji devuši pilsētas vēsturiskā nosaukuma – Mītava – vārdu. Tērauda tilts iekārts vantīs un izliekts divās asīs, padarot to par tehniski sarežģītu konstrukciju. Tilta laiduma garums ir 152 metri, tilta garums ar betonēto pagarinājumu pilsētas pusē – 199,6 metri. Tilta platums ir trīsarpus metri, tam ir 28 vantis, divi 22 un 24 metrus augsti piloni. Tiltu veido 3850 tērauda elementu, un laiduma konstrukcija izgatavota no septiņiem 19 – 24 metrus gariem blokiem.
* 2012. gadā Jelgavas jaunie mūziķi sacerēja pilsētas dziesmu “Satiksimies Jelgavā”, kas veltīta Jelgavas pilsētai un ikvienam, kas mīl Jelgavu un jūtas tai piederīgs. Dziesmas autori ir pazīstamā Tirkīzzilā kora dalībnieks Uldis Timma un mūziķe Erita Karlsone, kura pašlaik aktīvi darbojas grupā “Tirkizband”. Līdz ar veltījumu pilsētai tapis arī dziesmas videoklips ar Jelgavā un Latvijā pazīstamu mūziķu piedalīšanos. Mācību gadu uzsākot, Jelgavas pilsētas skolas, bērnudārzi un kori saņēma dāvanā zibatmiņu ar dziesmas videoklipu, audioversiju, fonogrammu, vārdiem, kā arī nošu salikumu korim. Plānots, ka 2013. gada Jelgavas pilsētas svētkos maija pēdējā nedēļas nogalē pilsētas kori vienosies kopīgā Jelgavas pilsētas dziesmā.
* Jelgavas Amatu vidusskolas Ēdienu laboratorijā tapuši pilsētas īpašie ēdieni – “Hercoga bura” un “Šarlotes skūpsts”, kas tā baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas Mītavas vēsturi un akcentē Zemgalē audzēto produktu kvalitāti un garšas īpašības mūsdienīgā izpildījumā. “Hercoga bura” ir pamatēdiens, kas gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas cūkgaļas, ko pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem, dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūkleņu biezeni un mārrutkiem. Deserts “Šarlotes skūpsts” ir olu un biezpiena krēma un divu veidu sulas želejas un uzputeņu kārtojums, kura maigo garšu atsvaidzina augļu un ogu biezeņa mērce. Restorāna “Hercogs” šefpavārs Andris Rūmītis kopā ar kolēģi Arni Bikšus radījuši atspirdzinošo dzērienu “Jelgavas bellini”, kas papildina Jelgavas īpašo ēdienu piedāvājumu. Viena no dzēriena galvenajām sastāvdaļām ir smiltsērkšķu sula, kas izmantota arī, gatavojot “Hercoga buru” un “Šarlotes skūpstu”. Vairāki Jelgavas ēdināšanas uzņēmumi savā ēdienkartē iekļāvuši Jelgavas īpašos ēdienus, un tie kļuvuši pieprasīti jelgavnieku un pilsētas viesu vidū.
Gada nogale ir īpašs – labu domu piepildījuma un cerību laiks. Ikvienam novēlam savstarpējo sapratni, izbaudīt kopābūšanas prieku, mieru un saticību ģimenē! Lai jaunais 2013. gads vairo ticību sev un drosmi iedzīvināt vispārdrošākos sapņus!
Laikraksta redakcija atrodas Mazā Pils iela 1, Rīga LV-1050
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 03.01.2011 līdz 17.08.2017