Rīga 13°C, apmācies, bez nokrišņiem, Z vējš 2m/s
Svētdiena, 2024. gada 05. maijs 20:30
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
18. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Eiropas Savienības Reģionu komitejas Biroja ārkārtas sēdes dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Latvijas garšu un smaržu, degustējot ēdienus no Latvijas uzņēmēju sponsorētā bagātīgā kafijas galda. Latvijas garšas ārvalstniekus patīkami pārsteidza un, iespējams, mudinās atgriezieties. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pateicas visiem atbalstītājiem par atsaucību, iniciatīvu un veiksmīgo sadarbību!
ES Reģionu komitejas Biroja ārkārtas sēdi atbalstīja vairāki uzņēmumi: SIA “Very Berry” piedāvāja nogaršot dzērvenes pūdercukurā un augļu morsus, SIA “Cannelle Bakery” bija atveduši speķa pīrādziņus un biezpiena bumbiņas, SIA “Pie Mimi” cēla galdā īpaši Eiropas Savienības prezidentūrai veidotus cepumus un sklandraušus, SIA “Saldus maiznieks” palepojās ar īstu rudzu maizi, AS “Jaunpils pienotava” – ar dažādu veidu sieriem, savukārt AS “Smiltenes piens” lūdza nogaršot ne tikai viņu ražoto sieru, bet arī biezpiena tortes, kā arī ciemiņi ar atzinību novērtēja zemnieku saimniecību “Mežābeles” un “Adzelvieši” piedāvāto medu un kaņepes un citus labumus.
Z/s “Adzelvieši”
Ziemeļvidzemē, netālu no Burtnieku ezera, Bēršu drumlina pakājē atrodas Adzelviešu sēta. Zemnieku saimniecība darbojas jau kopš 1991. gada, bet senākās dokumentētās liecības ir no 1878. gada. Saimniecībā audzē ilggadīgo zālāju sēklas, graudus, kartupeļus, lielos pelēkos zirņus un kaņepes, turklāt jau padsmit gadu saimnieki nodarbojas ar lauku tūrismu. Saimniecībā ražo kaņepju aizdaru, kas izgatavots no pašu izaudzētām un novāktām kaņepju sēklām. Kaņepes te audzē ekstensīvi, un ražošanas procesā netiek pievienots ne sviests, ne augu tauki, tāpat nav sāls vai citu garšvielu. Tieši tāpēc Adzelviešu kaņepju aizdars ir tik garšīgs, aromātisks un dabīgs! Īpašo garšu nosaka vairākās paaudzēs uzkrātā pieredze. Tiek piedāvāts divu veidu kaņepju aizdars – smalkais un rupjais. Smalkais vairāk patīk tradīciju cienītājiem – tiem, kas grib tādu mantu, kāda tā bija agrāk. Savukārt rupjais kaņepju aizdars ir mazāk eļļains, līdz ar to piemērots lietošanai ar salātiem, biezpienu un citiem produktiem. Drīzumā piedāvājumā varam sagaidīt arī jaunumu – kaņepju pulveri jeb “kripatiņas” un kaņepju eļļu. “Adzelviešu” devīze: no liniem sendienās līdz kaņepēm mūsdienās, bet mājaslapa – www.adzelviesi.lv.
SIA “Cannelle Bakery”
Ar saukli “Maize dzīves garšai” zīmols Cannelle Bakery radīts, domājot par mūžam aizņemto un steidzīgo pilsētnieku, kurš vēlas dzīvot veselīgi, taču negrib atteikties no ērtībām, ir atvērts jaunām idejām un vēlas iepazīt pasauli. Cannelle Bakery produkti izstrādāti, iedvesmojoties no Latvijas un pasaules dzīvesstila un garšu tendencēm. Zīmola pamatvērtības – garšīgi, veselīgi un ērti. Produktu sastāvdaļas ir rūpīgi izmeklētas, garšvielas bagātina un atšķir vienu produktu no otra, pārsteidz, izklaidē un palīdz radīt noskaņu, turklāt tām nav robežu. Piedāvātie produkti tiek ražoti Saldū un Skrundā, bet nopērkami visā Latvijā. Tie ir ātri un ērti pieejamie našķu cepumi, minipīrādziņi un dažādu veidu maize mūsdienīgām sviestmaizēm. Idejas un receptes ar apetīti rosinošiem attēliem atrodamas Cannelle Bakery mājaslapā www.cannelle.lv.
AS “Jaunpils pienotava” (www.jaunpilspienotava.lv)
Jaunpilī ir senas un stabilas piena pārstrādes tradīcijas. Savu darbību uzņēmums uzsācis pirms vairāk nekā 100 gadiem – 1912. gadā. Uzņēmuma firmas zīme atspoguļo barona fon Rekes pili un aiz tās uzlecošo sauli – ar domu par skaistāku rītdienu, slavinot vietu, kur top Jaunpils produkcija. Jaunpils pienotavas pamatdarbības veids ir siera, krējuma un biezpiena ražošana pēc senām latviešu tradīcijām. Jaunpilnieku produkcija ir dabīga, veselīga, bez konservantiem un bez dažādiem dabīgo produktu aizstājējiem, turklāt ražošanā tiek izmantots tikai augstas kvalitātes piens no Latvijas zemnieku saimniecībām. Jaunpils pienotavas produkcija savus pircējus vienmēr piesaistījusi ar kvalitāti, un papildu vērtību katram sieram piedod siermeistaru roku darbs. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Piena ceļš”, kurā pašlaik apvienojušies 78 piena ražotāji, un tādējādi var teikt, ka Jaunpils pienotavas produkts ir arī Latvijas zemnieku produkts.
Brīvdienu mājas “Mežābeles” atrodas ekoloģiski tīrā, dabas aizsargājamā zonā Drīdža ezera dabas parkā, 17 km attālumā no Krāslavas. To apkārtnē ir mežs, pļavas, dzidrs ezers, kas bagāts ar zivīm. Māju tuvumā ir neskaitāmi daudz koku un ziedu, par kuru dziednieciskajām īpašībām var noklausīties stāstījumu ”Ziedu un koku terapija”. Katram cilvēkam ir savs koks un savs zieds, kurš var ārstēt un atbrīvot no uzkrātā stresa. Savukārt tie, kam ir interese par to, kā rodas medus, var piedalīties ekskursijā pa bišu dravu un ieskatīties stropā, kur strādā bites. Dažkārt vienkārša pastaiga brīvā dabā – pa mežu, pļavu vai ezermalu ir vislabākās zāles dvēseles mieram. Pēc pastaigām, ekskursijas, zvejas, pirts, peldēšanās vai citām izbaudītām aktivitātēm “Mežābeļu” saimniece piedāvā saviem viesiem īpaši piemeklētu zāļu tēju un medus degustāciju. “Mežābelēs” pieejama melnā un “baltā” pirts ar īstu pirtnieku, laivu noma, zvejošana Drīdža ezerā ar iespēju no izvilktā loma izvārīt zivju zupu ar ekoloģiski audzētiem dārzeņiem. RK Biroja sanāksmes dalībniekiem “Mežābeles” ļāva nogaršot Latvijas bišu savākto medu.
SIA “Pie Mimi”
Garšīgi, dabīgi, personiski – tādi ir “Pie Mimi” ražotie produkti. Uzņēmuma vienmēr draudzīgā un smaidīgā saime, kas vēlas dalīties ar cepto gardumu mājīguma un prieka izjūtām, ir pārliecināta, ka prieks un gandarījums par doto pieaug, ja dalās ar apkārtējiem. Uzņēmumā top dažādi gardumi un īpaši logo cepumi, kas atbilst katra pircēja vēlmēm un gaumēm. “Pie Mimi” pēc tradicionālām receptēm gatavo arī tipiskos sklandraušus, ar ko pārsteigt ārvalstu viesus. ES prezidentūras ietvaros notikušajam pasākumam “Pie Mimi” meistari bija izcepuši speciālus cepumus ar ES Prezidentūras logo – dzirnakmeni. Iedvesmai un pasūtījumiem apmeklējiet – http://pie-mimi.lv/!
SIA “Saldus maiznieks”
Uzņēmums, kas ir gandrīz tikpat vecs cik atjaunotā neatkarīgā Latvija, specializējas kvalitatīvas plaucētas rudzu maizes ražošanā un saka: “Mēs mīlam rudzu maizi!”, kā papildu nozari attīstot arī konditorejas izstrādājumu ražošanu. Rudzu maizes gatavošanā saldenieki atšķirībā no industriāliem ražotājiem izmanto pēc senām tradīcijām gatavotus plaucējumus un dabīgo ieraugu, kas rupjmaizēm piešķir īpašu aromātu un garšu. Pircēji īpaši iecienījuši “Kurzemnieku” sēriju, kurā jaunākais izstrādājums ir “Kurzemnieku baltmaize”, kas tiek gatavota tikai no augstākā labuma kviešu miltiem. Lai uzlabotu garšu un piešķirtu tai īpašu aromātu, mīklai pievieno sviestu un kukulīti apkaisa ar sezama sēkliņām. “Saldus maiznieks” piedāvā arī ekskursijas maizes ceptuvē, kur iespējams iepazīties ar maizes tapšanas procesu, kā arī nodegustēt tikko ceptu maizīti.
AS “Smiltenes piens” (www.smiltenespiens.lv)
Jau vairāk nekā gadsimtu kopjot tradīcijas un nemitīgi paaugstinot meistarību, uzņēmums kļuvis par vienu no nozares līderiem Latvijā. Zīmolu “Smiltenes piens” atzīst un novērtē gan pašu zemes ļaudis, gan tālu valstu gardēži. Godīga attieksme pret klientiem, darbiniekiem un piena piegādātājiem ir nemainīgas uzņēmuma pamatvērtības, tomēr pāri visam – kvalitāte. Tā tiek panākta, pateicoties augstvērtīgām izejvielām un meistaru profesionalitātei, kā arī rūpīgai ražošanas procesa kontrolei un uzraudzībai. Gan vietējiem ēdājiem, gan tuviem un tāliem ciemiņiem ir prieks baudīt Smiltenes saldās biezpiena tortes un smelties piena spēku.
SIA “Very Berry” (www.veryberry.lv)
1997. gadā, neraugoties uz apkārtējo skepsi, ar pirmajiem dzērveņu stādījumiem sākās “Very Berry” – uzņēmums, kura vissvarīgākā pamatvērtība ir dabīgums. 17 gadu laikā dzērveņu, melleņu, aveņu un rabarberu plantācijas sasniegušas jau 38 hektārus. Uzņēmums attīstās, papildus ogu audzēšanai izveidota dabīgo sulu ražotne, kā arī nodrošināta augļu un ogu saldēšana un glabāšana, taču nemainīgs palicis princips neizmantot pārtikas piedevas un citus produktus garšas un krāsas izskaistināšanai. “Very Berry” piedāvā dabīgās sulas, ko iegūst ar mehāniskās spiešanas un saudzīgās pasterizēšanas metodi – tas ļauj saglabāt maksimāli daudz ogu vērtīgo īpašību. No sulām tiek gatavoti dabīgie morsi, ogu sīrupi, kā arī veselīgais našķis – ogas pūdercukurā.
Laikraksta redakcija atrodas Mazā Pils iela 1, Rīga LV-1050
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 03.01.2011 līdz 17.08.2017