Rīga 4°C, apmācies, bez nokrišņiem, DR vējš 5m/s
Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis 13:24
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Galvaspilsētā ik dienu bez maksas pabaro ap 2500 trūkumcietēju
Liesma ir kundze pensijas gados. Stāvot rindā pēc bezmaksas ēdiena, viņa uz klostera sētas apmales ierauga nemizotu burkānu – paceļ to, apgroza un ieliek somā. Nomaksājot rēķinus par īri un komunālajiem pakalpojumiem, ēšanai dienā atliktu vien eiro. Tā kā viņa ir sirds slimniece, pa rokai vienmēr jābūt arī telefonam, ja vajadzīga palīdzība. Samaksājot par telefonu, maks paliekot gandrīz tukšs. Nekas cits neatliek kā ik dienu doties pēc siltas maltītes uz labdarības zupas virtuvi.
Ik dienu ap pulksten 11 pie Latvijas pareizticīgās baznīcas Rīgas Svētās Trijādības – Sergija sieviešu klostera K. Barona ielā sāk veidoties gara cilvēku rinda. Pusdienlaikā te sāk dalīt siltu ēdienu. Starp sanākušajiem ir bezpajumtnieki. Bet netrūkst arī tādu, kam bezmaksas ēdiens ir vienīgā iespēja savilkt galus, lai no niecīgās pensijas vai bezdarba situācijā nomaksātu rēķinus par mitekli, nopirktu zāles un tamlīdzīgi.
Liesmas kundzei ir maznodrošinātās statuss, tāpēc viņa izmanto arī otru sociālās ēdināšanas iespēju – siltā ēdiena izsniegšanas vietas piedāvāto maltīti. Tās saņemšanai gan jāuzrāda personalizētais etalons, kurā elektroniski ievadīta Rīgas Sociālā dienesta (RSD) izziņa par atbilstību trūcīgās, maznodrošinātās vai citas krīzē nonākušas personas statusam.
"Bez šī ēdiena es nemaz nevaru iztikt, citādi būtu vai nu jānomirst badā, vai jāiekuļas parādos," stāsta Liesma. Par maltītes kvalitāti un garšu zupas virtuvē un ēdiena izsniegšanas punktā viņa ir lakoniska: "Dāvātam zirgam mutē neskatās. Ēdiens kā ēdiens. Vairāk vai mazāk – viens un tas pats, bet ēst var." Kamēr, stāvot rindā, sarunājos ar Liesmu, atveras klostera lielie vārti, pa kuriem iznāk klostera māsa un, visiem dzirdot, noskaita lūgšanu. Skatam paveras lieli katli, no kuriem gaisā ceļas zupas garaiņi.
Brīvprātīgie klostera māsas vadībā sāk rindas kārtībā piepildīt sanākušo plastmasas spainīšus un citus traukus ar pupiņu – griķu zupu. Arī citkārt tā ir dārzeņu un graudaugu zupa vai putra. Reizēm klāt arī zivis un gaļa. Daļa saņemto virumu turpat pie klostera arī notiesā. Pārsvarā ēdienu nekritizē, vien teic, ka dažreiz prasoties vairāk sāls. Virspriesteris Nikolajs Tihomirovs stāsta, ka klosteris trūkumcietējiem izsniedz arī sezonas dārzeņus un augļus, piemēram, gurķus, ābolus, ko audzējuši klostera teritorijā Jelgavas apkaimē. Piemēram, Lieldienās dala olas un pa gabaliņam kuliča. Reizēm, kad kāds ziedo pienu vai biezpienu, nabagie saņem arī to.
Silta zupa – ikvienam
Zupas virtuves ir viena no divām sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju ēdināšanas iespējām Rīgā. Pašu gatavotu putru vai zupu tajās izsniedz reliģiskas biedrības un labdarības organizācijas. Ēdienu var saņemt jebkurš, jo nekādi dokumenti vai izziņas nevienam nav jāuzrāda. Četras līgumorganizācijas darbojas ar Rīgas pilsētas budžeta līdzfinansējumu. Rīgas dome apmaksā 150 līdz 200 porciju dienā katrā zupas virtuvē, pārējo, ja ēdāju bijis vairāk, finansē pašas organizācijas no saviem līdzekļiem vai no ziedojumiem. Vidēji dienā četrās Rīgas zupas virtuvēs izsniedz ap 600 porciju, un visbiežāk tās iekļaujas Rīgas domes atvēlētā finansējuma robežās.
Tiesa, ēdiena sastāvs atkarīgs arī no konkrētās organizācijas uzskatiem. Piemēram, biedrības "Žēlsirdības misija "Dzīvības ēdiens"" izsniegtās putras ir veģetāras sakarā ar tās reliģiskajiem principiem. Arī pareizticīgās baznīcas sieviešu klosteris, piemēram, gavēņa laikā piedāvā zupu bez gaļas.
Ēdnīcā tikai ar etalonu
Pilnībā Rīgas domes finansētas ir siltā ēdiena izsniegšanas vietas sociāli mazaizsargātajiem rīdziniekiem. Tādas galvaspilsētā darbojas kopš 2010. gada septembra, un pašlaik jau izveidoti seši šādi punkti. Ēdienu te var saņemt ik dienu no pulksten 10 līdz 16 (brīvdienas līdz plkst. 15), un vidēji dienā tajās izsniedz ap 1800 porciju. Saņemot ēdienu, jāuzrāda etalons, kas apliecina personas sociālo statusu. Zupu, gaļu vai zivi ar piedevām, salātiem, tēju ar cukuru un rudzu maizi var gan ņemt līdzi uz mājām savos traukos, gan arī apēst uz vietas ierīkotā ēdamzālē. Pakalpojumu jau no pirmsākumiem sniedz pilnsabiedrība "Rīgas virtuve", kas visus gadus bijis vienīgais šī publiskā iepirkuma dalībnieks.
Šādu ēdināšanas pakalpojumu pērn vidēji mēnesī saņēma 3117 ģimenes, no tām 79% jeb 2462 personas, kuras ģimenē dzīvo vienas. Rīgas domes Labklājības departamenta (RD LD) pārstāve Lita Brice stāsta, ka šāds atbalsts visvairāk nepieciešams vientuļiem pensionāriem un invalīdiem, kā arī darbaspējīgām personām un ģimenēm ar bērniem, kuras nonākušas grūtībās, paliekot bez darba. Sezonālas svārstības pieprasījumā vērojamas nedaudz. Lai arī varētu domāt, ka ziemā pieprasījums pēc bezmaksas pusdienām aug, ir tieši pretēji – to skaits nedaudz sarūk. Visdrīzāk tas skaidrojams ar to, ka veci cilvēki un invalīdi ziemā mazāk dodas ārpus mājas, baidoties par pārvietošanās grūtībām un iespējām gūt traumas uz slidenajām ielām.
Apmeklējot Juglas siltā ēdiena izsniegšanas punktu, te sastaptie ļaudis pārsvarā pauž apmierinātību ar ēdiena piedāvājumu. Daži gan izsakās, ka mājās varētu pagatavot garšīgāk, pievienotu vairāk vai mazāk sāli atkarībā no katra garšas izjūtas un ieradumiem, tomēr atzīst, ka ēdienkarte ir daudzveidīga un paēst varot. Konkrētās dienas ēdienkartē ir zupa, grūbas ar žāvēto gaļu, svaigu kāpostu salāti, tēja ar cukuru un rudzu maize. Vientuļie pensionāri teic, ka gatavot mājās sev vienam esot dārgi, turklāt tad vairākas dienas jāēd viens un tas pats, jo gatavot nedaudz esot neizdevīgi. Tāpēc viņi ļoti novērtē iespēju reizi dienā bez maksas paēst šeit. Daudzi piemin, ka šī ir iespēja arī izkustēties no mājas un sastapt domubiedrus. Cilvēki iemīļojuši ēdiena izsniedzēju un slavē viņu par izdarību un laipnību.
Šeit sastaptā Valentīna savulaik bijusi sētniece. Pēc bezmaksas ēdiena Juglā sev, dēlam invalīdam, meitai un mazbērniem viņa ierodas ik dienas. Pati reizēm paēd uz vietas. Viņa stāsta, ka reizēm ēdiens tiešām ir ļoti garšīgs un varot paēst ar baudu, bet gadās pārāk rupji sarīvēti kāposti, arī sāls daudzums ļoti svārstoties. Brīvdienās ēdienu mēdz pārsālīt, darbdienās tieši pretēji – sāls par maz. Viņa teic, ka ir ļoti kritiska – līdzko kaut kas neapmierina, nevilcinoties par to informē RD LD vai RDS darbiniekus. Taču par spīti kādām nepilnībām Valentīna šo bezmaksas ēdienu uzskata par lielu atspaidu ikdienā: "Piemēram, lai mājās uzvārītu zupu, tā jāvāra vismaz divas stundas. Tikmēr gāzes skaitītājs griežas. Nopirkt produktus arī sanāk dārgi. Šeit viss jau gatavs. Tas ir liels atbalsts." Viņa piebilst: "Padomju laikā man bija laba alga un pārtikšana, un, ja kāds tai laikā man teiktu, ka reiz būs šitā jādzīvo, es viņam acis piespļautu."
Zupa par plānu
Ēdienam sešās izsniegšanas vietās jāatbilst konkrētiem iepirkuma nolikumā minētiem kritērijiem – daudzumam, sastāvam, enerģētiskajai un uzturvērtībai. Ēdienreizei jāsatur vismaz 700 Kcal. Ēdienkartei jābūt daudzveidīgai un jāizmanto vietējie sezonālie dārzeņi. To kontrolē RD LD pārstāvji – reizi mēnesī plānveidā un pēc vajadzības, reaģējot uz sūdzībām. Periodiski parādoties sūdzības par to, ka ēdiens ir par sāļu vai, tieši otrādi, tam trūkst sāls, kā arī salātos pārlieku daudz etiķa, zupa par šķidru, ar pārāk maz biezumiem u.tml. Šādu sūdzību gan neesot daudz – vidēji reizi nedēļā, tomēr departamentā uz tām reaģē un tajā pašā dienā dodas uz pārbaudēm. To, ka ēdiens pārsvarā cilvēkus apmierina, pierādot uz vietas veikto aptauju rezultāti. Taču cilvēki pa RD LD bezmaksas tālruni 80005055 zvana ne vien, lai sūdzētos, bet arī izsakot pateicību par ēdināšanas pakalpojumu.
Zupas virtuves savukārt apņēmušās grūtdieņiem nodrošināt sātīga, silta ēdiena porcijas ne mazāk kā 0,4 litri ar enerģētisko vērtību vismaz 400 kalorijas, kā arī maizes šķēli. Par zupas virtuvju ēdienu gan cilvēki RD LD nesūdzoties.
Ēdiena izsniegšanas un gatavošanas vietās jāievēro visas sanitārās prasības, ko kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). "Pērn Rīgas zupas virtuvēs un siltā ēdiena izsniegšanas vietās veiktas 19 pārbaudes, tostarp izskatītas trīs sūdzības par ēdiena neatbilstošu kvalitāti. Savukārt šā gada pirmajos trīs mēnešos veiktas trīs pārbaudes, no kurām vienā izskatīta sūdzība par higiēnas prasību pārkāpumiem," informē PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa. Pārbaudēs atklātie pārkāpumi neiespaido paša ēdiena kvalitāti vai drošumu. Tie saistīti ar iekārtām, aprīkojumu un pārtikas aprites telpu higiēnu. Konstatēts, ka darbinieki neievēro personīgo higiēnu, nav apmācīti pārtikas higiēnas jautājumos vai nav savlaicīgi veikuši obligātās veselības pārbaudes. Atsevišķos gadījumos nav nodrošināta atbilstoša temperatūra karstajiem ēdieniem, kā arī netiek nodrošināta pārtikas produktu vai gatavo ēdienu izsekojamība. Atklātos pārkāpumus pakalpojuma sniedzēji novērsuši, tāpēc sodi gājuši secen.
Lita Brice stāsta, ka Rīgā darbojas arī citas labdarības organizācijas – pārsvarā baznīcu draudzes, kas ziedo un izsniedz ēdienu, taču pēc RD LD aicinājuma apkopot un publiskot tās informatīvā materiālā paudušas nevēlēšanos to darīt. Tas saistīts ar to, ka organizācijas šāda veida palīdzību var atļauties sniegt tikai noteiktam cilvēku lokam, piemēram, baznīca saviem draudzes locekļiem.
***
Zupas virtuves Ēdiena izsniegšanas punkti
Atrašanās vieta: "Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centrs" Āgenskalna tirgus rajonā
Biedrība "Žēlsirdības misija "Dzīvības ēdiens"" K. Barona ielā 56
Latvijas pareizticīgās baznīcas Rīgas Svētās Trijādības – Sergija sieviešu klosteris K .Barona ielā 126
Biedrība "Svētā Jāņa palīdzība" Laktas ielā 8, k1 Slokas ielā 33
Daugavpils ielā 41
Bolderājā, Stūrmaņa ielā 25
Sarkandaugavā, Tvaika ielā 54/3
Juglā, Brīvības gatvē 399
Ziepniekkalnā, Zaļenieku ielā 40
Var saņemt: Jebkurš Trūcīgie Maznodrošinātie Citi krīzes situācijā nonākušie, kas apstiprināti ar RSD izziņu
Pērn izsniegto porciju skaits: 125 950 662 668
Ēdiena izmaksas: 0,65 eiro 2,50 eiro
Porcijā ietilpst: Zupa/putra un maize Zupa, gaļa/zivs ar piedevām, salāti, dzēriens un maize
Pašvaldības finansējums 2015. gadā: 78 920 eiro 1 649 014 eiro
Laikraksta redakcija atrodas Rīgā, Toma ielā 4
Redakcijas e-pasta adrese: [email protected]
Lursoft laikrakstu bibliotēkā pieejami raksti no 29.11.2003